Az adónk 1 %-a fontos a vidéki zsidó hitélet fenntartásához

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) számos vidéki taghitközséggel együtt fáradozik azon, hogy biztosítsa a hagyományainkhoz hű, de korszerű magyar neológ zsidó közösségi élet és vallásgyakorlás fenntartását.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Kérjük önöket, hogy május 20-ig rendelkezzenek adójuk egyházaknak adható 1 %-ról a Mazsihisz javára, hiszen a hitéletünk szempontjából ez a közösségi forrás elengedhetetlen.

A teljesség igénye nélkül összeállítottunk egy összefoglalót arról, hogy a Mazsihisz vidéki hitközségeiben milyen munka folyt az elmúlt időszakban, kiemelve azt, hogy a helyiek mire voltak a legbüszkébbek a rendezvényeik, eseményeik közül.

Szegedi Zsidó Hitközség részéről Buk István elnök azt a tájékoztatást adta, hogy Szegeden a második világháború óta most először történt Tóra-avatás: tavaly szeptemberben a javított és rendbehozott tekercseket ünnepélyes keretek között helyezték el a zsinagógában, utána kántorkoncertet adtak. A hitközség évente megemlékezik a holokauszt áldozatairól, a volt téglagyár helyén emelt emlékoszlopnál majd a zsinagógában, az eseményen jelen vannak a város, a megye, a pártok és társegyházak képviselői. Nagyon népszerűek a Szegedi Zsidó Hitközség által szervezett kulturális programok, koncertek, zsinagógalátogatások, könyvbemutatók. Tavaly föllépett náluk Malek Andrea, volt orgonahangverseny, sőt a nyári idegenforgalmi szezonban vasárnap délelőttönként a turistáknak is szól az orgona. Sikeres volt a tavalyi éjszakai zsinagógalátogatás, a „levendula napnak” elnevezett kertbemutató, sok látogatót vonzott az Áhítatos Építészeti formák – Baumhorn Lipót tervei a Szegedi Zsinagógáról című kiállítás, Az eltűnt zsidó családok nyomában című tárlat, a Szeged-Strasshof-Szeged című könyv bemutatója hitközség székházában, a Löw Lipót és Löw Immanuel életét és munkásságát taglaló konferencia. A Szegedi Zsidó Hitközség számára nagy jelentőséggel bír, hogy megkezdték a hitközség székházában lévő díszterem ólomkeretes üvegablakainak felújítását, a munkálatok ebben az évben folytatódnak a lépcsőházi ablakok felújításával.

A Székesfehérvári Zsidó Hitközségtől Barna Ágnes elnök elmondta: a közösséget a kétéves járványhelyzetben az általános nehézségeken túl két alelnökségi tag, Róth Péter és Fürst József váratlan halála is sújtotta. A közösség belső összetartását mutatja, hogy nem kis erőfeszítéssel új vezetőséget választott, amelyet Neubart István korábbi elnök továbbra is aktívan támogat a folyamatosan működő Ellenőrző Bizottság részéről. Darvas István főrabbi rendszeres részvétele tavaly ősz óta még tartalmasabbá tette a hitéletet. Az udvarban megtartott Szukkot és Hanuka is fokozatosan visszahozta a bezártságból a tagokat, sőt, új pártolók is bekapcsolódtak az istentiszteletekbe és a tanulásba. Az új vezetőség kezdeményezései közül kiemelkedik a szombatfogadó kiddusok kóser megtartása, a purim, a pészach sikeres megünneplése, kirándulások szervezése, a hitközségi konyha felszerelésének átalakítása, számos műszaki korszerűsítés. Erősödött az együttműködés a város vezetésével is.

A Zalaegerszegi Zsidó Hitközségtől Virágh Judit azt hangsúlyozta: a 2021-ben megválasztott új vezetése fontosnak tartja, hogy minden olyan alkalmat megragadjon, amivel a tagság érdeklődését fenntartja. Részt vettek az Élet Menete Alapítvány virtuális sétáin, minden ünnepet megtartottak, ezek közül különleges élmény volt a szukkot, hiszen a hitközség fennállása óta most első alkalommal vehettek kezükbe eredeti szukkoti csokrot a hitközség tagjai. A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség számára nagyon fontos a temető rendbetétele, a sok éve elhanyagolt állapotú ravatalozót kívülről felújították, a beázásokat megszüntették. A temetőben a fák közül az életveszélyeseket kivágták, a holokauszt-megemlékezést már a rendezett temetőben tarthatták meg.

A Békéscsabai Zsidó Hitközségtől Lukácsné Moskovitz Tamara azt mondta: hitközségük büszke arra, hogy a Mazsihisz, továbbá a helyben és külföldön élő hittestvérek, és számos segítő szándékú pártolóik összefogásának köszönhetően a békéscsabai közösség méltóképpen tudja fenntartani a gyönyörű, modern zsinagógát, a műemléknek számító temetőt, az ortodox sírkertet és az országosan egyedülálló Emlékparkot, ahová rendszeresen ellátogatnak a város polgára. Mint fogalmazott: hitéletünk gyakorlása mellett céljuk, hogy a város felé is nyissanak rendezvények szervezésével, amelyek révén hitelesen képviselhetik és mutathatják be közösségüket.

A technikai számunk: 0358!
Megszolgáljuk a bizalmukat!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?