Dobri Dániel: Egy másik Róma – előadás Székesfehérváron

Lengyel Balázs író, az Újhold című irodalmi folyóirat egykori szerkesztője Két Róma című esszéjében vall az „örök városhoz“ fűződő kapcsolatáról. Azokról az időkről ír, amikor a Második Világháború borzalmai után – számos költő, író, zeneszerző és festőművész társával együtt – lehetőséget kaptak egy fél éves ösztöndíjra Kardos Tibor igazgatótól a Római Magyar Akadémián. Ebben az időben együtt éltek és alkottak Rómában a magyar művészeti élet nagyságai, úgymint Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Pilinszky János, Weöres Sándor, Károlyi Amy. A témából Nemes Nagy Ágnes (többek között Rómában írt) verseit feldolgozva Dobri Dániel kamaraművet komponált, mintegy összekötő szövegként használva a Lengyel Balázs-esszé részleteit. Ezáltal egy kamaraopera született prózai szövegekkel összefűzve. A darab egy Férfi és egy Nő szerelmi történetét mutatja be a közös római utazástól (fiatalkor) kezdve a szakításon át az időskorig, halálig. A történet drámaisága abban rejlik, hogy a féléves ösztöndíj az ötvenes évek elkeserítő körülményeinek ellenére is mindannyian a hazatérést választották a nyugat-európai élet helyett. Ahogy Lengyel Balázs írja: „Az ember a rosszat igyekszik elhárítani magától. Lényegében tehát gyanútlanok voltunk.” Nemes Nagy Ágnes halála után posztumusz kapta meg a Jad Vasem (Világ Igaza) kitüntetést, míg férje Lengyel Balázs Izrael Államtól személyesen vehette át azt 1997-ben, hiszen a háború alatt zsidó származású embereket mentettek meg mindketten.
Rendező: Blaskó Borbála
 
Szereplők:
 
Tatai Nóra, Kéringer László, Jókai Ági,
Fellinger Domonkos, Kiss Péter, Szűcs Péter
Az előadás léterjöttéért külön köszönet Kerek Veronikának és Lengyel Balázsnak, akik jelenlétükkel megtisztelnek minket.
 
A KultúRecept társulatának és a Székesfehérvári Zsidó Hitközségnek ismeretterjesztő előadása a MAZSÖK támogatásából valósulhatott meg.
 
Az esemény nem valósulhatott volna meg továbbá Székesfehérvár Város Önkormányzata, a Nemes Nagy Ágnes Kollégium támogatása nélkül. 
 
 Tagjaink részére az előadás ingyenes
Print Friendly, PDF & Email