Szántóné Dr. Balázs Edit – A földesúri védelem időszaka.

Szántóné dr. Balázs Edit 1947. április 4-én született Szombathelyen.

Magyar-történelem szakos általános iskolai tanári oklevelet Pécsett, középiskolai tanári diplomát a debreceni Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen szerzett, ahol 1984-ben doktorált. Kőszegen, majd Szombathelyen a Bolyai János Gyakorló Iskolában tanított. 1978-tól a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola és annak utód egyetemein tanított a Történelemtudományi Tanszéken. 2004 óta az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen is tanít zsidó történelmet.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

1993-94-ben ELTE Hebraisztikai Tanszékén vendégoktató. Ösztöndíjas volt 1995-ben az izraeli Bar Ilan Egyetemen, többször kapott ösztöndíjat az Oktatási Minisztériumtól a jeruzsálemi Jad Vasem Intézethez.

Kutatási területe a nyugat-magyarországi zsidóság története, több tanulmánya és könyve jelent meg a témában. Foglalkozik a holokauszt tanításának elméleti és gyakorlati kérdéseivel, amiről többször akkreditált tanártovábbképzést is szervezett. Több, különböző zsidó témájú kiállítás és konferencia fűződik a nevéhez Szombathelyen és Budapesten, évtizedek óta szervez szabadegyetemeket országszerte, és közreműködik szakértőként különböző ismeretterjesztő filmekben.

Jelenleg azt vizsgálja, hogy milyen szerepe volt a zsidóságnak a régió modernizációjában, az urbanizáció folyamatában, milyen hálózatok létrehozásával és működtetésével formálták zsidó közösségek a Pannon városok sajátos történeti útját.

Print Friendly, PDF & Email