Tu biSvát

Tu biSvát

A zsidó naptár szerint Shevat 15. napja az a nap, amely a fák „új évének” kezdetét jelzi. Közismert nevén Tu Bishvat, ez a nap jelzi azt az évszakot, amikor Izrael földjén a legkorábban virágzó fái kibújnak téli álmukból, és új gyümölcstermő ciklusba kezdenek.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Shevat 15. napját gyümölcsfogyasztással ünnepeljük, különösen azokból a fajtákból, amelyeket a Tóra kiemel a Szentföld bőségéről szóló dicséretben: szőlő, füge, gránátalma, olajbogyó és datolya. Ezen a napon emlékezünk arra, hogy „az ember a mező fája” (5Móz 20:19), és elgondolkodunk azon, hogy milyen tanulságokat vonhatunk le botanikai analógunkból.

tu biSvát (vagy ámisá ászár biSvát), amely­et a Talmud a fák újéveként említi. Ettől a dátumtól számítják a fa gyü­möl­csére vonatkozó különböző törvényekkel kapcsolatos időpontokat.  Szo­kás ezen a napon sokféle – néhol egye­ne­sen tizenötféle – gyümölcsöt enni, elsősorban a Tórában említett, mint Izrael földjén honosakat: szőlőt, fügét, gránátalmát, datolyát, olajbogyót.  Ezen a napon nem mon­dunk Tá­á­nunt az imában.  A férfiak raknak tfilint és szabad dolgozni.

Tu biSvát
Print Friendly, PDF & Email