Holokauszt Mártírjainak és Hőseinek Emléknapja

A Holokauszt Mártírjainak és Hőseinek Emléknapja alkalmából a Dohány utcai zsinagógában rendezett ma ünnepi megemlékezést Izrael budapesti nagykövetsége. A rendezvényen beszédet mondott Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam magyarországi nagykövete, a kádist Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány-zsinagóga főrabbija mondta. Az Él molé rachamim  gyászimát Fekete László  főkántor énekelte.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

– A zsidó történelem mind jó, mind rossz értelemben jelen van Magyarországon és Budapesten. Hiszen a zsinagóga, ahol most vagyunk, gyönyörű szimbóluma a zsidóság megújításának, az előtte lévő tér pedig a Zsidó Állam megálmodójának Herzl Tivadarnak a nevét viseli; ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk: a vészkorszakban ebben az országban a magyar nyilas hordák fejezték be azt a rettenetes tragédiát, amit a náci németek kezdtek el – mondta beszédében Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete ma a Dohány utcai zsinagógában rendezett holokauszt emléknapon.

Jákov Hadas-Handelsman

 

A diplomata hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a holokauszttúlélők még köztünk vannak és személyesen beszélhetik el a velük történteket, hiszen ők megtapasztalták az európai kultúra összeomlását a vészkorszak sötét éveiben. Meg kell őket hallgatnunk, amíg még lehet, és ebben a tekintetben versenyt futunk az idővel, hiszen a túlélők száma természetes okokból sajnos egyre fogy – folytatta –, és közeleg az idő, amikor a semmihez nem mérhető rettenet már csak másodlagos forrásokból lesz megismerhető. 

A nagykövet kiemelte: a Soá előtt a magyarországi zsidó élet virágzott, s jelen volt a zsidóság megannyi irányzata a haszidizmustól a neológiáig, sőt, a magyar zsidó sportolók világraszóló sikerei révén Magyarország sportnagyhatalom lett.

 – A magyar zsidó sportolók 1964-ig összesen 48 olimpiai aranyérmet szereztek Magyarországnak, kétszer többet, mint a Magyarországnál sokkal nagyobb Egyesült Államok – hangsúlyozta Jákov Hadas-Handelsman, aki külön kiemelte Keleti Ágnes tornászbajnok holokauszttúlélőt, aki öt aranyérmet szerzett.

– Keleti Ágnes már 101 éves, de biztosíthatom önöket arról, hogy az erős kézszorítása semmit sem változott, erről magam is meggyőződhettem. Éljen soká ez a nagyszerű sportoló! – mondta a nagykövet.

Jákov Hadas-Handelsman a zsidó sportolók közül méltatta Kemény Ferencet, Petschauer Attilát és Weisz Árpádot, utóbbiról szólva ezt mondta: Weisz Árpád olyan magyar hazafi volt, akit cserbenhagyott a népe és a hazája. Az embermentő hősök közül Tóth Potya István és Kertész Imre nevét emelte ki, akiket a népek igazainak nevezett, mondván: habár hivatalosan még nem kapták meg ezt a címet, valójában a világ igazainak tekinthetők.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével az izraeli minisztériumok 31 ügyvezető igazgatója, valamint a magyarországi zsidó szervezetek képviselői és tagjai. Héber nyelven verset mondott a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola egyik 7. osztályos tanulója.

A megemlékezésen – ahol elhangzottak különböző versek és liturgikus dalok – a kadis elmondására Frölich Róbert országos főrabbit kérték fel. Az Él molé rachamim gyászimát Fekete László főkántor énekelte.

(Fotók: Szentgyörgyi Ákos/BZSH)

Forrás: MAZSIHISZ

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?