Mellrák szemléltető

Az izraeli kórház egyedülálló mellrák megelőzési kísérletben vesz részt

Találtak-e olyan gyógyszert, amely csökkenti a mellrák kockázatát, és szükségtelenné teszi a mastectomiát? Izrael egyike annak a 8 országnak, amely részt vesz ebben az egyedülálló, a maga nemében egyedülálló kísérletben.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

A jeruzsálemi Shaare Zedek Medical Center (SZMC) megkezdte a világon elsőként a mellrák kockázatának csökkentésére szolgáló injekció beadását. Az eredmények összeállítása után a kezelés alternatívát jelenthet a profilaktikus mastectomiás eljárással szemben, amelyen a BRCA1 génmutációt hordozó nőknek el kell végezniük.

A BRCA1 gén mutációjának hordozójaként diagnosztizált nők – akiknél 80%-os az emlőrák kialakulásának kockázata – évente kétszer kapnak megelőző injekciót, amivel csökkenthető a betegség sebészi beavatkozás nélkül való visszaesése.

Az innovatív módszer egy ausztrál és osztrák kutatópár által laboratóriumi állatmodelleken végzett tanulmányokon alapul, amelyek az emlőrák előfordulási gyakoriságának közel 40%-os csökkenését mutatták ki. A technológia az oszteoporózis világából átvett molekuláris folyamat – a RANK nevű útvonal – előzetes ismeretén alapul, amelynek során a betegségben szenvedő betegeket olyan antitesttel fecskendezik be, amely gátolja a csontokat lebontó sejteket.

Mivel az SZMC Orvosi Genetikai Intézete az öröklött emlőrák területén a vezető kutatóközpontok közé tartozik Izraelben és szerte a világon, ezt választották arra az izraeli központra, amely más országok, köztük Ausztria főbb központjai mellett vezeti majd a kutatást itt. Spanyolország, Anglia, Németország, Franciaország, az Egyesült Államok és Ausztrália.

A kutatók felfedezték, hogy az antitest nemcsak a csontokat lebontó sejteket gátolja, hanem az emlődaganatok kialakulásában részt vevő sejteket is. Az antitestet évente kétszer adják be a BRCA1 hordozókba szubkután injekcióval a karba. A laboratóriumban végzett kísérlet korábbi szakaszaiban azt találták, hogy az injekció csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. „Reméljük, hogy sebészeti beavatkozás nélkül 40%-kal csökkentjük a betegség kialakulását.”

Dr. Rachel Michaelson Cohen
Dr. Rachel Michaelson Cohen (Forrás: SHAARE ​​TSEDEK)

Ki hordozza a BRCA1-et Izraelben?

Izraelben több tízezer BRCA1 hordozó van, és a közelmúltban a genetikai teszt szűrővizsgálatként történő bevezetése miatt egyre több ilyen hibás hordozót fedeznek fel.

Az ajánlás ellenére Izraelben a legtöbb egészséges terhes nő nem kíván mastectomiát végezni. Az izraeli nők hajlamosak elkerülni ezt az eljárást különféle okok miatt – feltehetően a szülési és szoptatási vágy, a nőiesség érzésének megőrzése, vagy számos egyéb ok miatt. Így válasz nélkül maradnak, és minden évben nagy aggodalommal végeznek mammográfiát, hiszen világos számukra, hogy csak idő kérdése a rák felfedezése.

Dr. Rachel Michaelson Cohen, a prenatális genetikai diagnosztika koordinátora a kórház Genetikai Intézetében; A Clalit Healthcare Services, a Jeruzsálemi Héber Egyetem és a Beersheba-i Ben-Gurion University of the Negev nemrégiben publikált egy cikket a BRCA-szűrés egészségügyi kosárba történő bevezetésének orvosi és gazdasági előnyeiről. A csoport által végzett munka vezetett az államilag finanszírozott teszt bevezetéséhez.

Izraelben nők tízezreinél diagnosztizálnak BRCA1 génmutációt, és évente egyszer végeznek emlő-MR-vizsgálatot az emlőrák korai felismerése érdekében, valamint évente egyszer mammográfiát. De ez a korai felismerés és nem a megelőzés.

Az emlőrák kockázatának csökkentésére ma az egyetlen hatékony megoldás számukra a mastectomia. Ez az eljárás összetett, mert fájdalmat, implantációs műtétet és néha mentális vonatkozásokat, például a nőiesség érzésének csökkenését is magában foglalhatja.

Az emlő- és petefészekrák volt az első számú halálok a nők körében 2019-ben. Az Egészségügyi Minisztérium által végzett szűrővizsgálatok kiterjesztésének köszönhetően egyre több hordozót fedeznek fel.

A remény az, hogy alternatívát nyújthatunk a komplex műtétnek, amikor ez az alternatíva képes lesz csökkenteni a mellrák előfordulását is, amely sajnos egyre növekszik Izraelben és szerte a világon.”

Forrás: jpost.com

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?