80 éves lett Harrison Ford, a világ legvagányabb zsidó színésze

Van az a csibészes, öntudatos mosoly a szája sarkában, amitől még ma is olyan jóképű és kiszámíthatatlan, olyan jóravaló csibész, mint Han Solo kapitány, akinek még a szeme sem áll jól, de kockáztatja az életét azonnal, ha kell, a lázadók reménytelennek látszó ügyéért.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Harrison Ford 1942. július 13-án látta meg a napvilágot Chicagóban, apja, John színészből lett biztosítási ügynök volt, anyja, Doroty rádiós hangjátékoknak kölcsönözte a hangját, emellett hirdetési vezetőként dolgozott. Gyerekkorában cserkész volt, így olyan kalandor volt ő is, akár Han Solo kapitány. 

Ezelőtt 80 évvel két óhazájában üldözött kisebbség képviselőjének frigyéből amerikai legenda, világbíró csecsemő született. Harrison Ford, Indiana Jones, Han Solo kapitány édesapja ír katolikus, édesanyja pedig zsidó volt. Így születnek az amerikaiak, annak a földnek a lakói, amelynek keleti partján a Szabaság-szobor köszönti az érkezőt, Európa távozó lányát és fiát, talapzatán a híres zsidó költőnő, Emma Lazarus híres sorai olvashatók a Kitagadottak Anyjáról, amely úgy hívja az érkezőket: “Jöjjön fáradt, nincstelen,/ A tömeg, mely szabadságért zihál:/ Nyomorgó söpredéktek kell nekem./ A viharvert hontalanokra vár/ Arany kapum, hol fáklyám emelem”. azokra vár amerika, akikre máskülönben nem vár senki, a nyomorgó söpredékre, a megalázottakra, az űzöttekre. Így találnak itt egymásra ír katolikusok és zsidók, hogy Harrison Fordot nemzzék a szabadság véget nem érő dicsőségére.

Amikor megkérdezték tőle, melyik vallás nevelte, azt felelte, hogy a szülei a Demokrata Pártban hittek és félig viccnek szánta. De hát ez a liberalizmus, vagyis a szó amerikai értelmében baloldaliság volt a közös vallása mindazoknak, akiket a Kitagadottak Anyja vont féltőn kebelére, a szabadságszobor. Ford maga is szorgos környezetvédő, az amerikai háború ellenzője, a Dalai Láma és Tibet szabadságának és a fegyvertartás korlátozásának híve.

Hosszú időn keresztül nem sok babér termett számára Hollywoodban, a Csillagok háborújába is szinte véletlenül keveredett bele. Onnantól pedig mítoszi hőssé vált, pedig ő volt az egyetlen, akinek sem nemesi származása, sem időtlen bölcsessége, sem fénykardja nem volt, az Erő sem járta át, csak helyén volt a szíve és az esze, kedves volt, bátor, szemtelen, mégis lovagias, simlis, inkorrekt és önfeláldozó. hősies lókötő, cowboy a világűrben, az egyetlen igazi amerikai. Az egyetlen férfiakrakter, akivel igazán azonosulni lehetett a végtelen, világot berendező történetben. minden fiú szerelmes volt Leia hercegnőbe és csodálta Han Solo kapitányt, a csempészt és jediset játszott, de azért a valódi szerepmodell mindenki számára Han Solo volt. Indiana Jones, amelyben Lucas mellett Spielberg is szerepet vállalt, már csak ráadás volt.

Megkérdezték tőle, hogy inkább ír katolikusnak vagy zsidónak tartja-e magát, belarusz zsidók sarjaként és úgy találta válaszul, hogy emberként inkább ír katolikus, színészként inkább zsidó.

Nehéz lemondanunk Harrison Fordról és nem is kell, hiszen napjainkban is népszerű színész, 2023-ban érkezik a legújabb Indiana Jones-film, illetve már javában zajlik az 1923 című sorozat forgatása, amelyben Helen Mirren oldalán lesz látható. Magyarországi tartózkodása idején a legkülönbözőbb helyszíneken bukkant fel, járt bringajavító műhelyben, ahol kávét főzött az alkalmazottaknak, dunántúli csárdában szelfizett az alkalmazottakkal, mindenhol imádták és imádjuk mi is. 

Szóval a csempész és lázadó, az Ezeréves Sólyom zsidó kapitánya és a világ egyik legnépszerűbb kalandor régésze 80 éves lett. Isten éltesse!

Forrás: Mazsihisz

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?