Shtisel

Shtisel

A Shtisel című sorozat karakterei ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint bármelyikünk a mindennapokban. A téma a szerelem, a megcsalás, a magány, a szegénység és a hivatással kapcsolatos frusztrációk. Ajánló!

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Magam is meglepődtem, mennyire magával ragadott a Shtisel című izraeli sorozat, amelyet 2019-ben mutatott be a Netflix. A film a magyar oldalon is látható, az eredeti sorozat első szériáját még 2013-ban mutatták be Izraelben. A film egy ultraortodox család mindennapjait mutatja be, ők a Shtisel család, akik a jeruzsálemi Geula negyedben laknak. Ez egy olyan része Jeruzselmnek, ahova egy szekuláris izraeli nem szívesen teszi be a lábát.

És hogy miért érintett meg annyira ez a sorozat, amelyben nagy számban láthatók fekete kalapok és pajeszok?

Nem, nem a kukkolás az, ami érdekes ebben a filmben. Sőt, a Shtiselt az teszi élvezetessé, hogy a történet nem a vallásos élettel kapcsolatos dilemmákról szól. A szereplők egyike sem érzi úgy, hogy a vallás teher lenne a számára, ez része a napi rutinnak, fontos összetevője a biztonságnak. Ehelyett a karakterek ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint bármelyikünk a mindennapokban. A téma a szerelem, a megcsalás, a magány, a szegénység és a hivatással kapcsolatos frusztrációk.

A Shtisel egy olyan dráma, amely tele van megható pillanatokkal, könnyel és sokkoló felismerésekkel, de nem fetisizálja a vallást. Sőt, a főszereplő, Akivah, a család legfiatalabb fia ragaszkodik a vallásos identitásához,  miközben felvállalja saját magát. Akivah ugyanis imádja a művészetet – amely nem túl elfogadott érdeklődési terület az ultraortodoxok körében – és ráadásul vannak titkos szerelmei is.

Talán nem is csoda, hogy a sorozat nagyon népszerű az izraeli ultraortodoxok között, akik viszontláthatják a filmvásznon a saját életüket. A show két alkotója maga is vallásos családból származik. Yehonatan Indursky egy jeruzsálemi haredi családban, Ori Elon egy efrati jeshivában nőtt fel.

A sorozat a Shtisel nevű étteremről kapta a nevét, amely kelet-európai zsidó ételeket kínál Jeruzsálemben és Bnei Brakban. Elon és Indursky az egyik ilyen étteremben ücsörögve találta ki a film ötletét.

Az egyik legizgalmasabb történetszál Gittelé, aki egy ötgyerekes anya, és boldogtalan házasságban él a férjével. A férfi elhagyja őt, és Gittinek el kell tartania a családját egy olyan közösségben, ahol a nők főként otthon vannak és a gyerekneveléssel foglalkoznak.

A film bizonyos mértékben feminista nézőpontot alkalmaz, mivel erős és bonyolult karakterű vallásos nőket mutat meg, akik nem tűrik, hogy tárgyként bánjanak velük a férfiak. Ezek a nők nem az izgalmas férfiak életének háttérszereplői, hanem önálló, autonóm személyiségek.

Forrás: https://akibic.hu/

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?