A Holokauszt magyar áldozatai előtt tisztelegtek

Április 16-án, a reggeli órákban a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján néma főhajtással emlékeztek meg Székesfehérváron az Óvoda utcai Izraelita temető előtti téren.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Ahogy arról a városi hírportál is beszámolt Cser-Palkovics András polgármester és Csanády László polgármesteri főtanácsadó helyezték el a Holokauszt áldozatainak emlékművénél az emlékezés virágait és köveit, nem feledve, hogy 77 évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött el a hazai zsidóság gettókba zárása. Ennek sajnálatos tényét mi sem igazolja jobban, minthogy az 1941-ben még 2075 tagú székesfehérvári hitközségből az öt évvel későbbi évi összeírás szerint már csak 289-en maradtak.

1944. április 16-án a náci megszállókkal együttműködő magyar szervek megkezdték az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását és azt követően rendkívül gyorsan lezajlott gettósítást, majd az első tömeges zsidó deportálás. Július elejéig a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba szállították, ahol azonnali halál várt rájuk. 1941 és 1945 között több mint 400 ezer, a mai országterületről pedig 200 ezer magyar zsidó áldozata volt a holokausztnak.

Ma 77 éve, hogy elkezdődött a magyar zsidók gettókba tömörítése. Fotós: Bácskay Gergely

Forrás: Feol.hu

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?