Arnold Schönberg tiszteletére emléktermet és emléktáblát avatnak Szécsényben

A Nógrád Vármegyei Levéltár őrzi Arnold Schönberg nagyszüleinek és édesapjának születési anyakönyveit, amelyekből kiderül, hogy a család tagjai az 1800-as évek első felében még Szécsényhez kötődtek, sőt, a művész édesapja még Szécsényben született. A zeneszerző tiszteletére a helyi művelődési központban róla nevezik el a hangversenytermet, ahol emléktáblát is állítanak holnap délután 5 órától. 

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

– A nógrádi Szécsény város képviselő-testülete a városból elszármazott Schönberg család tagjának, Arnold Schönbergnek az emlékezetét kívánja a településen megteremteni – tájékoztatta honlapunkat Csukáné Szerémy Andrea, a város alpolgármestere.

Mint az alpolgármester asszony fogalmazott: Szécsény sokat köszönhet egykori zsidó származású lakosainak, akik az akkor még nagyközségnek számító települést talentumaikkal, munkájukkal, közösségi tevékenységükkel gazdagították és építették. Több, ma is álló középület vagy magánépület őrzi tehetségük, mecénás támogatásuk nyomát, szellemi értékekkel gazdagították a kultúrát. 

Csukáné Szerémy Andrea hozzátette: „a holokauszt során 301 szécsényi zsidó honfitársunkat veszítettük el, személyes tragédiájuk városunk vesztesége, tragédiája is”.

Elmondta: a Nógrád Vármegyei Levéltár őrzi a zeneszerző nagyszüleinek, édesapjának születési anyakönyvét, amelyekből kiderül, hogy a család tagjai az 1800-as évek első felében még Szécsényhez kötődtek. A zeneszerző  édesapja még Szécsényben született. 

A városi művelődési központjában működő művészeti iskola az intézmény emeleti kamaratermében szokta megrendezni a hangversenyeit, és a város most ezt a hangversenytermet nevezi el ünnepélyes keretek között Arnold Schönbergről. A jövőben Arnold Schönberg  Emlékterem nevet viselő hangversenyterem bejáratánál emléktáblát is elhelyeznek. 

Csukáné Szerémy Andrea elmondta: az ünnepélyes program április 26-án, azaz holnap 17 órakor kezdődik, elöljáróban Ember Csaba, a Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke mond beszédet, majd Takács Lilla operaénekes énekel el egy Schönberg áriát.  A táblaavatás után Takács Lilla Horváth Marcell zongoraművésszel ad komolyzenei hangversenyt. 

A koncert előtt levetítik E. Randol Schönbergnek, a világhírű zeneszerző unokájának az avatóra küldött videóüzenetét.

(Címlapkép forrása: Arnold Schönberg Center/Bécs)

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?