Hetiszakasz

Behár-Behukotáj hetiszakasz kommentár

Behár-Behukotáj hetiszakasz kommentár

Ezen a héten befejezzük Mózes harmadik könyvét. Egy olyan gondolatot ismerünk meg az Örökkévaló intelmei közül, amely gondolatot minden nap hitvallásunkba foglalva elmondunk, ez a Sömá Jiszráél.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

A hetiszakaszunkban ez így hangzik: „Ha a törvényeim szerint jártok és parancsolataimat megőrzitek és megteszitek azokat, akkor megadom esőiteket az ő idejükben és a föld megadja termését, a mező fája megadja gyümölcsét.”(3Mózes 26:3-4)

A Sömából pedig így hangzik: („Ha pedig jól figyeltek rendeleteimre, melyeket ma rendelek” „ akkor időben adok esőt földeitekre, őszi és tavaszi esőt, hogy be tudjad gyűjteni gabonádat, mustodat, olajodat.”) Mindkét intelemben az Örökkévaló jól érthetően fogalmaz. Ha az én utamon jártok nem kell nélkülöznetek.

A hetiszakaszunk és a Sömá Jiszraelben is folytatja az intelmeket Istenünk, és figyelmeztet arra, hogy ha nem követjük rendeleteit, akkor sanyarúság, és pusztulás lesz az osztályrészünk. Nem véletlen, hogy Izrael népének egyik legfontosabb imájában is megismételjük ezen intelmeket. Fektünkben és keltünkben. Ezzel emlékeztetjük magunkat, hogy miért érdemes a Teremtő útján járni és, hogy ha letérünk erről a kijelölt útról annak következménye lesz. Ezért hát ne feledjük meghallani az isteni parancsolatokat, mert akkor így könnyebb lesz megcselekednünk.

Rási (1040-1105) véleménye az idejében hullott esőtől, meglehetősen konkrét: „amikor az eső „idényes”, olyankor, amikor az emberek nem szoktak kirándulni, mint például a szombatokat megelőző éjszakákon.” Ez egy egyszerű és konkrét meghatározás.

Rámbán (1194-1270) egy sokkal tartalmasabb véleményt fogalmaz meg az eső kérdését illetőleg: „ Először az esők kérdését említette az Örökkévaló, mert ha a megfelelő évszakban jönnek, a levegő tiszta és jó, a források és folyók pedig jók, és így, megteremti, a testi egészség okát, és minden termés gyarapszik és megáldott lesz általa, amint mondta, és a Föld meghozza termését, és a mező fái megtermik gyümölcsüket.

Emiatt, tehát nem lesz beteg, senki sem vetél el, és nem lesz meddő, még a jószágai között sem, és élni fognak. Mert amikor az embernek anyagi keretei nagyok és egészségesek, akkor továbbra is olyanok lehetnek, mint Ádám napjaiban.” A két mesterünk példája is mutatja, hogy az Örökkévalótól kapott törvényeink nem valami megfoghatatlan tartalom, hanem olyan dolog, ami áthatja életünk minden egyes percét.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?