Hetiszakasz

Cáv hetiszakasz 4. kommentár, 5782. VeÁdár 13.

Cáv hetiszakasz 4. kommentár, 5782. VeÁdár 13 – Eszter böjtje 18.24-ig

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

A Talmud (Megila 13b) szerint Hámán igen hatékonyan tudott érvelni, amikor gonosz tervéről kívánta meggyőzni Áhásvérost. Érdemes megfigyelni, hogy a bölcsek szerint hogyan lehet a legleleményesebben érvelni ellenünk!

„Van egy bizonyos nép” (Eszter 3:8) – Rává úgy mondja, hogy senki nem tudott olyan ügyesen intrikálni, mint Hámán, azt mondta Hámán Áhásvérosnak: gyere, pusztítsuk el a zsidókat! Így válaszolt: félek Istentől, nehogy úgy tegyen velem, mint elődeimmel.

Mondta neki: belealudtak (negligálták) a micvák gyakorlásába. Így válaszolt: de vannak rabbik köztük, akik megtartják a parancsokat!

Mondta Hámán: „ők egy nép”, a rabbik sem tartják a micvákat! Hámán folytatja: netán azt mondanád, hogy kiirtásukkal kopasz foltot csinálok a birodalmadban? Ez nincs így, mert szét vannak szórva a népek között.

Netán azt mondanád, hogy hasznod van belőlük? Ez nem így van, mert olyanok, mint az öszvér, nem adnak gyümölcsöt. Netán azt mondanád, hogy egy tartományodat ők lakják? Ez nincs így, mert a vers azt mondja: „királyságod minden tartományában” élnek zsidók.

„Törvényeik különböznek minden más népétől” – nem eszik ételeinket, nem házasodnak asszonyainkkal. „És a király törvényeit nem szolgálják” – ellazsálják az egész évet, azt mondva: „ma szombat van, ma Peszáh van”.

„A királynak nem éri meg, hogy elviselje őket” – esznek, isznak és gúnyolják a trónt, mert ha légy esik a poharukba, akkor kidobják onnan és megisszák, de ha a király csak megérinti a poharukat, akkor ledobják a földre és nem isszák meg, mert a bálványimádók által megérintett bort tilos meginni (S“A, Jore Dea 123:1)!

Szóval, Hámán ügyes kommunikációs szakember volt, mégis elbukott. Ennek örülhetünk, ahogyan a mindenkori Hámánok bukásának is, de nem szabad elfelejtenünk a napokban tanultakat, hogy a „hirtelen ránk törő veszély nem más, mint Isten üzenete”, és arra figyelmeztet, hogy vizsgáljuk meg cselekedeteinket.

Com kál, könnyű böjtöt! Estétől Hág Purim számeáh! Boldog Purimot mindenkinek!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?