Jaír Lapid izraeli külügyminiszter

Jaír Lapid: Izrael elítéli Oroszország Ukrajna elleni támadását

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter éles hangú nyilatkozatban ítélte el csütörtökön Oroszország Ukrajna elleni támadását. Kijelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás a nemzetközi rend súlyos megsértése, amelyet Izrael elítél.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Lapid ismételten felszólította az Ukrajnában tartózkodó izraelieket, hogy haladéktalanul hagyják el az ország területét, és siessenek az ország nyugati részén található szárazföldi határátkelőhelyekre, ahol már várják őket az izraeli kiküldöttek.

Elmondta, hogy Izrael képviselői életük kockáztatásával továbbra is Ukrajnában maradnak, hogy segítsék az ott tartózkodó izraelieket és az ottani zsidó közösségeket, és mindent elkövetnek az emberek kimentése érdekében öt ország határátkelőinél.

Izrael első, Oroszországot megnevező, nyilvánosan bíráló nyilatkozatában Lapid azt is leszögezte, hogy Izrael jó kapcsolatokat ápol Ukrajnával és Oroszországgal is, és közölte, hogy kész humanitárius segítséget felajánlani az ukrán állampolgároknak.

Izrael értékelése szerint 5 millió menekült várható Ukrajnából – értesült a The Times of Israel című, angol nyelvű hírportál. További izraeli diplomaták végeztek PCR-teszteket, hogy szükség esetén készen álljanak a külföldre utazásra segítséget nyújtani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, így a fővárosban is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. (MTI)

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?