Ma 70 éve jelent meg Elvis első lemeze, amelyet zsidó édesanyjának ajánlott

Rocktörténelmi nap ez a mai: 1953. július 18-án jelent meg Elvis Presley első lemeze, a My Happiness (Boldogságom), amelyet a Király az édesanyjának, Gladys Smith-nek ajánlott. Elvis Presley büszke volt a zsidóságára, a nyakában Chai-medált viselt, és imádott édesanyja síremlékére Dávid-csillagot vésetett.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

lvis Presley szépanyja, Nancy Burdine még gyakorló zsidóként élt. Az ő dédunokája volt Elvis rajongva szeretett édesanyja, Gladys Smith. Igaz ugyan, hogy csak egyetlen zsidó szépanyja volt a Királynak, de mivel végig anyai vonalon „vitte” a család tovább a zsidó származást, vallásjogilag Elvis teljes értékű zsidó volt. Nem kellett volna betérnie ahhoz, hogy bármely közösség teljes jogú tagjává váljon.

Elvis tagja volt egy zsidó kultúrotthonnak (amolyan amerikai „Bálint Háznak”) is, amely az ő számára éjjel-nappal nyitva állt, mert sok adományt kaptak tőle. Kabbalát is tanult zsidó fodrászától, Larry Gellertől, aki a lelki vezetőjévé is lett és ugyancsak ő vezette be a zen-buddhizmus világába. Az édesanyját úgy temette el, hogy a sírra ráhelyeztetett egy Dávid-csillagot, vagyis nem csak tisztában volt azzal, hogy zsidó, de fontos is volt számára.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?