Lily Ebert dédunokája Magyarországon járt, hogy megszerezze testvére szent könyvét

A 19 éves Dov Forman idős holocaust túlélő rokonának szülőhelyére ment, hogy meglepje dédnagymamáját egy különleges ajándékkal a kórházban.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

A 19 éves fiatal, aki bestsellert írt arról, hogy 99 éves dédnagymamája túlélte Auschwitzot, Magyarországra utazott, hogy magához vegyen egy zsidó imakönyvet, amely testvéréé volt.

A londoni Dov Forman, aki Lily Ebertről írt a „Lily Fogadalma”-ban, megmutathatta Lilynek a szent könyvet, benne bátyja aláírásával, amikor meglátogatta idős rokonát a kórházban, amint a lány felépül a műtétből.

Lily bátyját, Bélát 13 éves korában Auschwitzban megölték, és azt mondta, hogy a Biblia „az egyetlen kapcsolatunk Béla létezéséhez”.

A németek 1944 márciusától megszállták Magyarországot, és a családot még az év nyarán deportálták szülővárosukból, Bonyhádról, nem sokkal azelőtt, hogy a területet novemberben elfoglalták a szovjet csapatok.

Forman a közösségi médiát használta dédnagymamája történetének terjesztésére, és ezen a héten a Twitteren tett közzé fotókat a látogatásáról, leírva egy várost, amely „egykor élénk volt a zsidó élettől”. 1941-ben a zsidók a lakosság 14 százalékát tették ki.

Forman-nek ez az első magyarországi látogatása, és miután meglátta a fővárost, Budapestet, majd Bonyhádra utazott és az üres zsinagógában imádkozott, ami Forman szerint „a holokauszt hatásainak kísérteties emlékeztetője”.

Az imakönyvet úgy jellemezte, mint „értékes történelmi darabot, ritka könyvet, amely dédnagymamám legkisebb testvérének egyetlen élő emléke”.

Lily, aki MBE-díjat kapott a fiatalok holokausztról való neveléséért, a múlt héten került kórházba. A hírek szerint a műtét jól sikerült.

A 98 esztendős Lily Ebert a londoni magyar nagykövetségen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át Kumin Ferenc nagykövettől.

Áder János köztársasági elnök a holokauszt témájában végzett kiemelkedő oktatási tevékenység elismeréseként részesítette a kitüntetésben Lily Ebertet.

Lily Ebertet Magyarországról 1944 nyarán az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Édesanyját, öccsét és egyik lánytestvérét megölték. Két másik lánytestvérével együtt négy hónap után egy lipcsei hadianyaggyárba küldték kényszermunkára, ahol az amerikai hadsereg 1945 áprilisában felszabadította őket.

A háború után rövid ideig Svájcban, majd csaknem két évtizedig Izraelben élt, ahonnan 1967-ben férjével és három gyermekével Angliába költözött.

Itt kezdte el a holokauszt történetének megismertetését célzó, idővel az egész világra kiterjedő tevékenységét.

Jelenleg Londonban él, három gyermeke, tíz unokája és 35 dédunokája van.

Ismeretterjesztő tevékenységét egyik dédunokája, Dov Forman is segíti, aki Lily Ebertnek TikTok-oldalt is létrehozott. Az oldalnak már 1,9 millió követője van.

Forrás: www.jewishnews.co.uk

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?