Purim 2022. Március 17 – Purim az egész élet!

Gyakran hallottam nagyanyámtól, amikor jó kedve volt, hogy „Purim az egész élet!” Egy farsang, ami idén fantasztikusan sikerült a székesfehérvári zsidó hitközségben. Már létszámban is nagyon sokan össze jöttünk, a hitközség termében, ahol nemcsak felekezeti tagok, de kedves vendégek, és a társ egyházak képviselői is megjelentek. A gyerekeink pedig jelmezbe bújtak. 

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Bevallom, Eszter könyvét, egyben még soha nem hallottam felolvasni, héberül, amit most Darvas István, rabbi megtett. Jó érzés volt követni a magyar nyelvű kiadásban is. Kis szünet után, pedig a nagyon színvonalas kulturális program következett. Koltai Róbert Jászai Mari – díjas színművész, filmrendező, a Magyar Köztársasági Érdemrend -és számtalan egyéb díjak tulajdonosa, Dés László „üdvözletét,”a méltán híres Sose halunk meg, film címadó zenéjében hozta. A művész megindító előadása, megadta a kellő hangulatot, majd Petőfi Sándor, egy kevésbé ismert versét, a Péter bátyát szavalta el nekünk. 

Gerendás Péter Liszt Ferenc díjas zenész, zeneszerző, gitáros, dalszövegíró, ismerős vendég közösségünkben. Nemcsak tiszta hangja, virtuóz gitárjátéka, de fanyar humora is, kedves közösségünknek. A magyar zsidó zenei világ autentikus előadója, Klein Judit, énekesnő, magyar, és-jiddis népdalokat énekelt, amivel igazán feldobta a hangulatot. S megtanított minket ismét a jiddis nóta refrénéjre, amit gyorsan elsajátítottunk, és mi tagadás, de „jajgattunk”. Majd a végén szeretett rabbinkat is megtréfálta, egy kis whiskey-el, amit Darvas rabbi nem vett zokon. Neumark Zoltán nemzetközileg elismert zongora- és előadó művész, zeneszerző, korrepetitor fantasztikus 

Elmondhatjuk, hogy mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, és örömmel fogyasztottuk a Hámán táskákat is, diós-, mákos-, és szilvás ízesítésben.  

     Köszönet a „kis cukrászoknak”, mindenek előtt Barna Ágnes elnök asszonynak, aki mint mindig most is mindenről gondot viselt.

Vankó Magdolna

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?