Így ünnepeltük a Purimot 2022 március 17-én

Így ünnepeltük a zsidó vallási ünnepek egyik legvidámabb napját a Purimot csütörtökön este. A Purim a kr.e V. században a perzsa birodalomban élő zsidóság megmenekülésének emléknapja. Az ünnepet önfeledt mókázás, mulatás jellemzi. Ilyenkor a gyerekek, sőt gyakran a felnőttek is jelmezt öltenek, hogy hagyományosan megünnepeljék a népük kiirtására tett kísérlet meghiúsulását.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

A Székesfehérvári Zsidó Hitközség Purimi ünnepi rendezvényén a közös imádkozás és a Purimi csodáról szóló Eszter könyvének felolvasása előtt Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a város nevében a város zsidó közösségét. Mint fogalmazott az ünnepet fényesebbé és méltóbbá teszi az a tény, hogy 2021 óta városunknak ismét van rabbija, ezzel is gazdagítva Székesfehérvár hitéletét. „Sokak számára öröm, hogy a több évtizede nem, vagy nyilvánosan nem gyakorolt zsidó ünnepek újból megjelentek városunkban. Kívánom, hogy vidámsággal, békességben teljen Purim ünnepe” – mondta Fehérvár alpolgármestere.

Purim-1

kép 1 / 39

Darvas Istvánt Székesfehérvár rabbiját kérdeztük az idei Purimról

A zsidóság ünnepei közül a Hanuka talán a legismertebb itthon és világszerte, de a Purim a zsidó közösségek egyik legvidámabb napja…

A Hanuka az utóbbi néhány évtizedben tényleg az egyik legnépszerűbb. A Purim egy olyan örömünnep, ami szintén nagyon népszerű a zsidó közösségeken belül. Sokan tévesen úgy tekintenek rá, mintha valami háborús sikert ünnepelne ilyenkor a zsidóság, hiszen Eszter könyvének elbeszélése végső soron egy sikeresen megvívott háborúban teljesedik ki, de ennél jóval többről van szó. A legfontosabb üzenete az ünnepnek azonban az, hogy jóideje már, hogy az emberiség és Isten között speciális a viszony. Isten nem látványos csodákkal avatkozik bele a történelem menetébe, hanem időnként csak alkalmas embereket küld, akik egy nehéz helyzetben képesek arra, hogy megfordítsák az események menetét. Ebben a történetben Eszter királynő és az ő rokona Mordeháj volt, akik megfordították az eseményeket. Az embernek pedig, – legyen bármely felekezethez tartozó – arra kell törekednie, hogy észrevegye Istent az események mögött.

A Purim, melyben erre emlékezünk mégis a legboldogabb ünnep.

Eszter könyve parancsba adja azt, hogy a Purimot úgy ünnepeljük meg, hogy az kifejezetten az örömnek a napja legyen és a zsidó közösségek mindig igyekeznek ennek eleget tenni. Természetesen a szabadulásnak az öröméről és annak a reménynek az öröméről van szó, ami a zsidó életnek egy elengedhetetlen része volt az elmúlt évezredekben és ma is az. Akkor amikor baj van, lehet abban reménykedni, hogy ez változni fog és Isten beavatkozik, segíteni fog.

2022-ben mit üzenhet a Purim?

Tulajdonképpen azt üzeni, hogy azok, akik egy másik népcsoportnak az üldözését pusztítását tűzik ki célul, azok tudnak ugyan nagyon sok fájdalmat és nehézséget okozni, de nagyon úgy tűnik a történelmi tapasztalatok alapján, hogy ezek a törekvések mindig elbuknak.

A Székesfehérvári Zsidó Hitközség Purim ünnepén Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész mellett fellépett Klein Judit énekesnő, a magyar zsidó zenei világ autentikus előadója, Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas zenész, zeneszerző és Neumark Zoltán nemzetközileg elismert zongora- és előadóművész is.

Koltai Róbert Jászai Mari – díjas színművész
Koltai Róbert Jászai Mari – díjas színművész
  • Koltai Róbert Jászai Mari – díjas színművész, filmrendező, a Magyar Köztársasági Érdemrend -és számtalan egyéb díjak
Klein Judit. énekesnő , a magyar zsidó zenei világ autentikus előadója
Klein Judit. énekesnő , a magyar zsidó zenei világ autentikus előadója
  • Klein Judit. énekesnő , a magyar zsidó zenei világ autentikus előadója / magyar,-jiddis népdalok , jazz/
Gerendás Péter Liszt Ferenc díjas zenész
Gerendás Péter Liszt Ferenc díjas zenész
  • Gerendás Péter Liszt Ferenc díjas zenész, zeneszerző, gitáros, dalszövegíró
Neumark Zoltán nemzetközileg elismert zongora- és előadó művész
Neumark Zoltán nemzetközileg elismert zongora- és előadó művész
  • Neumark Zoltán nemzetközileg elismert zongora- és előadó művész, zeneszerző, korrepetitor

Tekintsd meg képgalériánkat az eseményről: https://fezsih.hu/purim-2022-marcius-17/

Forrás: feol.hu

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?