Schwarzenegger a „gyűlölet elleni küzdelemre” szólít fel auschwitzi látogatása során

Arnold Schwarzenegger hollywoodi sztár szerdán ellátogatott a lengyelországi egykori német náci haláltábor helyszínére, Auschwitzba , és megfogadta, hogy küzd a gyűlölet és a diszkrimináció ellen, és életben tartja az 1940 és 1945 között ott történtek történetét.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

A volt kaliforniai kormányzó és az Auschwitzi Zsidó Központ Alapítvány elnöke, Simon Bergson, a holokauszt-túlélők fia kiemelte, hogyan lehet egy generáció leforgása alatt kiirtani az előítéleteket.

„Ő (Bergson) a második világháború után született ebbe a csodálatos zsidó családba, én pedig egy férfi fia voltam, aki a náci háborúban harcolt és katona volt” – mondta újságíróknak.

„Egy generációval később itt vagyunk… mindketten küzdünk az előítéletek, a gyűlölet és a diszkrimináció ellen.”

„Az olyan emberek, mint ő [a holokauszt-túlélő Lidia Maksymowicz], segíthetnek abban, hogy soha ne hagyjuk abba a történetet arról, ami itt 80 évvel ezelőtt történt… ez egy olyan történet, amelynek életben kell maradnia.”

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger színész és volt kaliforniai kormányzó látogatást tesz a volt náci német koncentrációs táborban, Auschwitz-Birkenauban, Oswiecim közelében, Lengyelországban, 2022. szeptember 28-án.

Az auschwitzi haláltábor története

Több mint 1,1 millió ember, többségében zsidó pusztult el a gázkamrákban vagy éhezésben, hidegben és betegségekben Auschwitzban, amelyet a nácik állítottak fel a megszállt Lengyelországban a második világháború alatt.

Schwarzenegger a főkapun keresztül lépett be a táborba, amelyen az „Arbeit macht frei” vagy „A munka szabaddá tesz” felirat szerepel. Ezután megtekintette az Auschwitz Memorial múzeum kiállítását és egy krematóriumot.

Gyertyákat helyezett el a „Halálfalnál”, ahol a német katonák sok rabot lelőttek, valamint a tábor birkenaui részében az áldozatok emlékművénél.

A látogatás során találkozott Lidia Maksymowicz holokauszt-túlélővel is , aki hároméves korában a tábor fogvatartottja volt.

„Az olyan emberek, mint ő, segíthetnek abban, hogy soha ne hagyjuk abba a történetet arról, ami itt 80 évvel ezelőtt történt… ez egy olyan történet, amelynek életben kell maradnia” – mondta Schwarzenegger.

Forrás: jpost.com

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?