Steven Spielberg életműdíjat kapott a Berlinalén

Steven Spielberg az életműdíjat a Fabelman család gálavetítésén vette át kedden a fesztiválpalotában megrendezett ünnepségen. A tiszteletbeli Arany Medve-díjat Bono, a U2 frontembere adta át az Oscar-díjas rendezőnek.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Spielberg láthatóan meghatódott az ünnepléstől, a díjat átvéve a filmjein dolgozó munkatársainak és családjának is köszönetet mondott: „Minden filmemet nagyszerű emberekkel együttműködve készítettem. Az egész életem, a családom együttműködésből áll.”

Spielberg hangsúlyozta, hogy zsidó filmrendezőként különösen fontos számára ez a díj, hiszen a német fővárosban Berlinben vehette át.

Felidézte azt a mondást, hogy az igazságosság ellentéte nem az igazságtalanság, hanem a felejtés.

„Csak akkor lehet begyógyítani a történelmi sebeket, ha emlékezünk”. Mint hozzátette: ezért alapította meg a Soá Alapítványt, amely világszerte összegyűjti a holokausztról szóló dokumentumokat és a szemtanúk emlékezéseit.

Spielberg azt is elárulta, hogy a Fabelman család nagyon személyes történet, forgatása érzelmileg nagy kihívás volt számára, elkészítéséhez a pandémia miatt érzett félelemből merített a bátorságot.

A világhírű amerikai rendező a színpadon azt is hangsúlyozta, hogy tisztában van azzal, hogy már egy értelmezhető életmű áll mögötte, de a díjhoz kisebb aggodalom is társul. Éppen ezért szeretné mindenkinek egyértelművé tenni: még nincs készen, számítsanak rá a továbbiakban is.

Újságírók előtt elmondta, hogy a Napoelon című hétrészes HBO-sorozat forgatókönyvén dolgozik, amit 1999-ben elhunyt barátja, Stanley Kubrick elkezdett, de már nem tudott befejezni.

Gratulálunk a Mesternek és várjuk a további fantasztikus alkotásokat.

(A ma7.sk és a Népszava beszámolója alapján)

 

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?