A GlassesOff nevű izraeli alkalmazás képes megelőzni a presbyopia hatásait

A GlassesOff szerint technológiája lehetővé teszi, hogy az idősödő felhasználók élesebben lássanak szemüveg nélkül, és az izraeli légierő is egyetért. Nem számít, milyen jó a látása, a presbyopia – a közeli tárgyakra való fókuszálás fokozatosan csökkenő képessége – az öregedés szinte elkerülhetetlen következménye, ami egyre nehezebbé teszi az olvasást vagy a dolgok félhomályban való látását. 

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Az öregszeműség (latin neve presbyopia) az emberi szem alkalmazkodó képességének korral járó, természetes megváltozása. A GlassesOff nevű, izraeli fejlesztésű alkalmazás azt állítja, hogy képes megelőzni, sőt visszafordítani a presbyopia hatásait – és a cég szerint most tudományos bizonyítékok is alátámasztják az esetet, az Izraeli Légierő pilótáin végzett tanulmány formájában.

Annak érdekében, hogy alaposan tesztelje azt az állítást, miszerint a „szemgyakorlatok” lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kidobják félholdas olvasószemüvegüket, a GlassesOff az IAF-pilótákat választotta, amely az egyik leginkább „látásintenzív” alanycsoport. A pilótáknak csaknem tökéletes látásra van szükségük a küldetések végrehajtásához, mivel a földi célpontokat ködön, esőn, szennyeződésen és egyéb légköri akadályokon keresztül kell azonosítaniuk, gyakran több ezer láb magasságból. A berendezésről készült tanulmányban, amelyet a vállalat bemutat az Amerikai Szemészeti Akadémiának, a pilóták látásélessége – a látás élessége és tisztasága – 35%-kal javult, és 24%-kal gyorsabban tudtak reagálni a képekre és a vizuális jelzésekre.

A két-négy hónapon át tartó vizsgálatban (a jelöltektől és a fejlesztési aránytól függően) 32 IAF-pilótát vettek részt, akik részt vettek a GlassesOff programban, amely heti három, 12-15 perces ülésből áll, amelyek során az alkalmazás felhasználói átképzik saját magukat. szemeket játszva „látásjátékokkal” – mintába ágyazott betű kiválasztásával, „space Invader” típusú lövöldözős játékokkal, amelyek célpontot céloznak meg, és hasonlók. A foglalkozások körülbelül három hónapig tartanak, ekkor 10-15 óra „tapasztalattal” „a megfelelő felhasználóktól elvárják, hogy olyan képfeldolgozási képességeket érjenek el, amelyekhez nincs szükség nagyító eszköz használatára, például olvasásra. szemüveg” – mondja a cég.

A GlassesOff szerint a homályos látást nem csak a szem romlása – rugalmasságának, fókuszálási képességének és fényhez való alkalmazkodóképességének elvesztése – okozza, hanem a látókéreg gyengébb és lassabb idegsejt-válaszai is. Az agy „lassulása” végül befolyásolja a magas szintű vizuális feladatok elvégzésének képességét, például a betűazonosítást. A GlassesOff a cég szerint kiterjeszti a neuronok plaszticitását – az agy azon képességét, hogy feldolgozza és reagáljon az információkra –, ami lényegében kompenzálja az öregedés szemre gyakorolt ​​hatásait.

A presbyopia – a látásélesség elvesztésével legszorosabban összefüggő állapot – általában a 40-es és 50-es éveikben járó embereket érinti, és ez a felelős azért, hogy a 60 év felettiek túlnyomórészt olvasószemüveget használnak. Meg kell jegyezni, hogy a presbyopia bármilyen látási szinttel rendelkező embereket érinthet – még azokat is, akik már szenvednek rövidlátásban (rövidlátás), akik szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek. A rövidlátásban és presbyopiaban szenvedő egyének általában bifokális vagy többfokális lámpát viselnek, hogy segítsenek nekik a távolságot és a közelről is látni.

Forrás: imesofisrael.com

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?