A hét műtárgya: Salamon király portréja

„Semmi sem áll ellen a telő idő hatalmának” – ahogy a Prédiktátor könyvében olvassuk. Egy múzeum is az elmúlással szemben dolgozik, ahogy a történetírás hiú reményei szintén ezt a nehezen leküzdhető vágyat szolgálják. S ha már a Prédikátor könyvéből származik a fönti idézet, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár erre a hétre Salamon király portréját választotta kiemelt műtárgy gyanánt.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Semmi sem áll ellen a telő idő hatalmának, ahogy a Prédiktátor könyvében olvassuk. Dicsőség, gazdagság, hatalom mind múlandóak és ezért fölöslegesek, miközben mind arra törnek, hogy megállítsák az időt. De sem a hírnév nem „örök”, sem a földi hatalom, sem a pénz nem tudja útját állni a halálnak – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.

Mint írják, a múzeum az elmúlással szemben dolgozik, ahogy a történetírás hiú reménye is, ezt a nehezen leküzdhető vágyat szolgálják. Próbálják megérteni, vagyis kiegészíteni, teljessé tenni az elmúlt, hozzáférhetetlen, töredékes múltat. A tárgyak a múlt néma tanúi, akik mögül elmúltak egykori szituációik, használóik. Csontvázai egykor értelmes, jelentéses életüknek.

„Ha már Salamon királyt idéztük a bevezetőben, akkor e heti műtárgyunknak is egy őt ábrázoló képet választottunk” – olvassuk a magazinban. 

A képen Salamon király uralkodói díszben, baldachin alatt ül, mellette tintatartó – jelezve, hogy a képen nem csak a Szentélyépítő Király, hanem a fent is idézett szövegek szerzőjét látjuk. 

Alakja, egész környezete apró betűkből áll: jól ismert módszer ez a második parancsolat tiltását szigorúan értelmezők számára az emberábrázolás kijátszására oly módon, hogy a szövegválasztással további, kissé rejtve maradó tartalmakat is bekapcsoljanak az értelmezésbe. 

A kép a feltételezések szerint Mordecháj Szófer, polgári nevén Márkus Donáth alkotása, aki Nyitrán működött az 1820-as, 1830-as években működött. Tóramásolóként kereste a kenyerét, de gyönyörű biedermeier stílusú vallásos rézmetszetekkel is ellátta el az erre nyitott réteget.

FORRÁS: MAGYAR ZSIDÓ MÚZEUM ÉS LEVÉLTÁR – MAZSIHISZ

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?