Az IDF szerint 800 alagutat fedeztek fel Gázában, 500-at megsemmisítettek vagy lezártak

A hadsereg szerint több száz kilométernyi alagutat számoltak fel, amelyek közül sok a Hamász „stratégiai eszközeit” köti össze; Az IDF arab szóvivője a Shejaiya zászlóalj megadására szólította fel.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap közölte, hogy a csapatok több mint 800 alagutat fedeztek fel a Gázai övezetben a Hamász terrorcsoportot célzó, október végén kezdődött szárazföldi offenzíva kezdete óta.

A katonaság elmondása szerint ezek közül körülbelül 500-at már megsemmisítettek, vagy nagyméretű robbanótöltetekkel, vagy lezárták őket.

Az IDF szerint sok alagút köti össze a Hamász „stratégiai eszközeit”.

A katonaság azt mondta, hogy az aknák mellett több száz kilométer értékű alagutat is megsemmisítettek.

„Az aknák polgári területeken helyezkedtek el, és sokuk oktatási intézmények, óvodák, mecsetek és játszóterek közelében vagy belül helyezkedett el” – közölte az IDF.

Néhány alagútban a katonák a Hamász fegyvereit találták.

„Ezek az eredmények újabb bizonyítékai annak, hogy a Hamász terrorszervezet milyen cinikusan használja a civil lakosságot emberi pajzsként és terrortevékenységének fedezeteként” – tette hozzá az IDF.

Izrael megfogadta, hogy megdönti a Hamaszt az október 7-i mészárlások után, amelyek során palesztin terroristák rohamoztak át a határon Gázából, és mintegy 1200 embert, főként civileket mészároltak le, és mintegy 240 túszt ejtettek.

A hétnapos fegyverszünet alatt – amely pénteken dőlt el, miután a Hamász nem adta át a kiszabadítani szándékozott túszok listáját, és egy órával a fegyverszünet lejárta előtt rakétákat kezdett lőni – a terrorcsoport 105 civil túszt szabadított szabadon: 81 izraelit, 23-at. Thai állampolgárok és egy filippínó. A feltételezések szerint 137 túsz maradt Gázában.

Cserébe Izrael 210 palesztin biztonsági foglyot bocsátott szabadon, valamennyi nő és kiskorú. Ezenkívül naponta mintegy 200 teherautó, köztük négy üzemanyag- és négy tartálykocsi főzőgáz lépett be Gázába.

Az IDF felszólítja a Shejaiya zászlóaljat, hogy adja meg magát

Eközben vasárnap, amikor a hadsereg szorgalmazta műveleteit Gáza északi részének ellenőrzése érdekében, az IDF arab nyelvű szóvivője, Avichay Adraee alezredes megfenyegette a Hamász Shejaiya zászlóalját X-en.

„Ez egy utolsó értesítés. Mindannyian célpontok vagytok” – mondta Adraee, és csatolt egy képet a Shejaiya zászlóalj parancsnokairól, amely az azonos nevű gázai város szomszédságában tevékenykedik.

Azt mondta, az IDF azon fog dolgozni, hogy elpusztítsa a Hamász infrastruktúráját a környéken.

„Két lehetőséged van: megadod magad és leteszed a fegyvereidet, vagy Wissam Farhat sorsához hasonló sorsra jutsz” – tette hozzá Adraee, utalva a Shejaiya zászlóalj parancsnokára, aki szombaton egy izraeli légicsapásban vesztette életét .

Az egyik napról a másikra az IDF közölte, hogy eltalálta a Hamász alagutakat, parancsnoki központokat, lőszerraktárakat és más, a gázai terrorcsoportokhoz köthető helyszíneket.

Ezenkívül a Hamász egy csoportját a 7. páncélos dandár csapatai által irányított drónnal „felszámolták” – közölte a katonaság. Azt is közölte, hogy a haditengerészet a Hamászhoz köthető célpontokat lőtt, beleértve a katonai infrastruktúrát, a terrorcsoport haditengerészeti erőivel kapcsolatos hajókat és fegyverraktárakat.

A csapások közepette a terroristák vasárnap délelőtt tovább lőtték a rakétákat a határ menti közösségekre.

Az önkormányzat szerint három rakéta érte a déli Sderot várost, ami károkat okozott.

Sérülésekről nem érkezett jelentés. A Csík határához közeli közösségeket október 7-e óta nagyrészt evakuálták a civilek elől.

Több más rakétát is elfogott a Vaskupola a város felett.

Eközben az izraeli hadsereg továbbra is evakuálási térképet használt a palesztinok számára a Gázai övezetben, és felszólította őket, hogy kerüljék el az aktív harci övezeteket.

A térkép célja, hogy helyettesítse az IDF tömeges evakuálási igényét, ahogyan azt Gáza északi részén tette. A kritikusok szerint az online útmutató értelmetlen, mivel a Stripben sokan áram és internet nélkül maradnak.

Adraee azt mondta az X-en, hogy a palesztinoknak Khan Younis több zónájában meghatározott biztonságos területekre kell költözniük.

A térkép több száz kis zónára osztja fel a Gázai övezetet, a hadsereg pedig felszólította a palesztinokat, hogy figyeljenek területük számára, és kövessék az IDF jövőbeli frissítéseit.

A humanitárius helyzet „elképzelhetetlen”

Az ENSZ humanitárius ügynöksége, az OCHA közölte, hogy legalább 160 palesztin halálos áldozatról számoltak be szombaton két incidensben Gáza északi részén: egy hatemeletes épületet bombáztak Jabalia menekülttáborában, és egy egész háztömböt Gáza város szomszédságában.

Működése során az IDF bizonyítékokat szolgáltatott arra vonatkozóan, hogy a Hamasz és más terrorcsoportok polgári infrastruktúrát, például iskolákat, mecseteket, lakóépületeket és kórházakat használtak katonai célokra.

„A bombázások előtt az izraeli erők szórólapokat dobtak le, amelyekben elrendelték e területek kiürítését” – áll az OCHA jelentésében.

Az OCHA egy új becslése szerint mintegy 1,8 millió ember – Gáza lakosságának nagyjából 75 százaléka – van belső menekültben, szemben a korábbi 1,7 milliós számmal. „A pontos számolás megszerzése azonban kihívást jelent” – mondta az OCHA.

Mohamed Abu Abed, aki a gázai Sejk Radwan negyedben él, vasárnap azt mondta, hogy szüntelen légicsapások és ágyúzás történt a környéken és a környező területeken.

„Az itteni helyzet elképzelhetetlen” – mondta. „A halál mindenhol ott van. Az ember villámgyorsan meghalhat.”

Az Egészségügyi Világszervezet egyik csoportja, amely a Gázai övezet déli részén fekvő Nasser Kórházba látogatott, azt találta, hogy az 1000 pácienssel zsúfolásig megtelt – ez a kapacitás háromszorosa – mondta vasárnap Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója az X-en, korábban Twitteren.

„A betegek a padlón kaptak ellátást, és sikoltoztak a fájdalomtól” – írta Tedros. Ezek a feltételek „elképzelhetetlenek az egészségügyi ellátáshoz”.

A Hamász szerint az izraeli hadjárat több mint 15 200 embert ölt meg, főként civileket. Ezeket a számokat függetlenül nem ellenőrizték, és feltételezések szerint terrorista csoportok által fellőtt eltévedt rakéták által megölt harcosokat és palesztin civileket is tartalmaznak.

Forrás:www.timesofisrael.com

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?