Gondolatok Szukkot ünnepére – Barabás László rabbijelölt gondolatai

Minden évben három zarándokünnepnek örülhetünk. Mindegyik, egy-egy különleges mezőgazdasági időszakhoz, és egy évszakhoz kapcsolódik. Szukkot ünnepének van egy különleges kapcsolata a vízzel. Ez pedig az, hogy a hagyomány szerint az Örökkévaló ekkor mond ítéletet az év lehulló csapadéka felett.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Ez a zsidó liturgiában úgy nyilvánul meg, hogy az Amidában (Sömon eszré= 18+1 áldás) betoldjuk a: “fúvatja a szelet és hullatja az esőt”.

A Misna Taanit traktátusa azzal foglalkozik, hogy mikortól is emlékezünk meg az eső hatalmáról.

“מֵאֵימָתַי מַזְכִּירִין גְּבוּרוֹת גְּשָׁמִים. רַבִּי אֱלִיעֶזֶר אוֹמֵר, מִיּוֹם טוֹב הָרִאשׁוֹן שֶׁל חָג. רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ אוֹמֵר, מִיּוֹם טוֹב הָאַחֲרוֹן שֶׁל חָג. אָמַר לוֹ רַבִּי יְהוֹשֻׁעַ. הוֹאִיל וְאֵין הַגְּשָׁמִים אֶלָּא סִימַן קְלָלָה בֶּחָג, לָמָּה מַזְכִּיר. אָמַר לוֹ רַבִּי אֱלִיעֶזֶר, אַף אֲנִי לֹא אָמַרְתִּי לִשְׁאוֹל, אֶלָּא לְהַזְכִּיר מַשִּׁיב הָרוּחַ וּמוֹרִיד הַגֶּשֶׁם בְּעוֹנָתוֹ. אָמַר לוֹ, אִם כֵּן, לְעוֹלָם יְהֵא מַזְכִּיר: “ 

Mikortól emlékezünk meg az hatalmáról? Rabbi Eliezer Mondja:

Az ünnep első napjától. Rabbi Jehosua mondja: Az ünnep utolsó ünnepnapjától. Mondta neki Rabbi Jehosua: Mivel átok jele az eső az ünnepen,

Minek emlékezni? Így válaszolt neki Rabbi Eliezer:

Nem azt mondta kérni, hanem emlékezni: “Fúvatja a szelet és hullatja az esőt”, A megfelelő évszakban. Azt mondta neki Rabbi Jehosua: Ha így van, emlékezzünk mindig.” (Misna Taanit 1.)

Innen tanuljuk Rabbi Jehosua véleményét, ami a halacha, azaz Smini Acerettől emlékezünk meg a betoldásal.

Ugyanakkor Rabbi Jehosuatól tanuljuk azt is, hogy “átok jele az eső” ilyenkor akadályt jelent a sátorban lakozás micvájára nézve. Mélyebb tartalma aktuális. Miképpen a Széfer Haszidimból tanuljuk, hogy ha szivárványt látunk az nem igazán jó, hiszen az Örökkévalónak kell emlékeztetnie magát, hogy nem fog még egyszer özönvízzel eltörölni mindent, úgy ha Szukkott ünnepnapján esik az eső az rosszat jelent nekünk. Jelen korunkban sem örülhetünk, mert tombol a türelmetlenség; a rossz pletyka; az öncélú gonoszság.

Az Örökkévaló mindig jelzi a nemtetszését, nekünk az a dolgunk, hogy Hosana Rabaig változtassunk. Addig tegyük, ameddig nem kapunk az esőnél nagyobb „átkot.”

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?