Jom Kippur közeledtére… Barabás László rabbijelölt gondolatai

A megtérésnek nincsen végső ideje az életben. Amikor önvizsgálatot tartunk, és alázattal, könnyű lélekkel járulunk az Örökkévaló elé, hogy imákra nyissuk az ajkainkat, megkönnyítjük helyzetünket a böjtre, és javítunk a megítélésünkön is a “Világ Királya” előtt.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Sokan kérdezik, hogy miért vannak gonosz, rossz akaratú emberek a világban, akik jólétben élnek? Sokféle válasz létezik. A gonosz ember azért létezik az “ég alatt”, hogy paródiája legyen a jónak. Az Örökkévaló, még ezeknek a rosszaknak is ad lehetőséget a megtérésre. Mindenkiben lakozik sötétség, még a legfényesebben világító mécsesekben is. Élt egyszer egy ember, úgy hívták Elazar ben Dordia(Durdaya). “Azt beszélték róla, egyetlen prostituáltat sem hagyott a világon, akivel ne feküdt volna le. Egyszer hallotta, hogy van egy bizonyos prostituált, aki fizetésképpen egy dénárt vesz fel csak. Fogott egy dénárt és átment hét folyón érte.

Együttlétük során történt egy kínos eset, amire azt mondta a prostituált. Ahogyan ez a “levegő” sem tér vissza a helyére, úgy Elazar ben Dordia bűnbánatát sem fogadják el. Elment és leült két domb és hegy közé. Azt mondta: Dombok és hegyek, kérjetek irgalmat nekem! Azt mondták: Mielőtt neked kérünk, meg kell kérdeznünk magunkat, ahogy mondja (Jesaja 54:10): „Mert a hegyek megmozdulnak és a dombok megrendülnek.” Azt mondta: Ég és föld, kérjetek irgalmat nekem! Azt mondták: Mielőtt neked kérünk, meg kell kérdeznünk magunkat, ahogy mondja (Jesaja 51:6): „Mert az ég megolvad, mint a füst, és a föld elhasználódik, mint egy ruha.” Azt mondta: Nap és hold, kérjetek irgalmat nekem! Azt mondták: Mielőtt neked kérnénk, meg kell kérdeznünk magunkat, ahogy mondja (Jesaja 24:23): „És a hold szégyenkezni fog, és a nap kisüt. Azt mondta: Csillagok és csillagképek, kérjetek irgalmat nekem! Azt mondták: Mielőtt neked kérnénk, meg kell kérdeznünk magunkat, amint mondja (Jesaja 34:4): „És az ég egész serege zaklatni fog.” Azt mondta: Az ügy csak tőlem függ! Fejét a térdei közé akasztotta, és sírt, amíg a lelke el nem hagyta.

Mennyei hang hallatszott és így szólt: „Rabbi ‘Elazar ben Dordia meghívást kap a Túlvilági életre(Olám Hábá), hogy jöjjön!” De itt az eretnekségen kívüli bűn felett volt! Itt annyira rabja volt tőle, hogy olyan volt, mint az eretnekség…..”(Babiloni Talmud, Avoda Zara 17a: 12-14.) Ez a történet azt tanítja nekünk, hogy még egy nagytudású, gazdag ember is bűnözik. Akár szegény, akár gazdag, mindenkinek magának kell kérnie a bocsánatot. Mindenkinek magának kell felismernie, és megbánnia a bűneit, mert más ezt nem teheti meg helyette.

Amikor, hamarosan le fogunk borulni az Örökkévaló hatalmassága előtt, és ajkainkat imára nyitjuk majd, három dologra kell figyelnünk. A térdünkre, a nyelvünkre, és a szívünkre. A térdünkre, hogy azt ne kötelességből hanem alázatból hajlítsuk; a nyelvünkre, hogy azt igazságra használjuk és ne hammisságra; és a szívünkre, hogy abban a jóságnak és megtérésnek adjunk helyett, a gonoszság és a hamis megtérés helyett.

Barabás László rabbijelölt gondolatai

erev Jom Kippur – az Engesztelés napja

Jom Kippur – az Engesztelés napja

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?