Gyász: elhunyt Hajim Topol, a legendás Tevje

Izraelben 87 éves korában elhunyt Hajim Topol, Izrael legismertebb színésze, a Hegedűs a háztetőn legendás tejesembere – jelentette ma az izraeli média. Színpadi és filmes munkásságával elnyerte Izrael legnagyobb elismerését, az Izrael-díjat, a Golden Globe-díjat kétszer is megkapta, emellett a világhírű színészt jelölték Oscar- és Tony-díjra is. Tevjét több mint 3500 alkalommal játszotta el színpadon. Fakadjon áldás emlékéből!

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

A művész szerda este hunyt el tel-avivi otthonában, családja körében. Színészi és énekesi munkája mellett költő és festő is volt. Társadalmi szerepvállalását és érzékenységét jelzi, hogy alapítványt hozott létre és vezetett beteg és fogyatékossággal élő gyerekek és családjaik táboroztatására. Színpadi és filmes munkásságával elnyerte Izrael legnagyobb elismerését, az Izrael-díjat, s emellett a világhírű színészt jelölték Oscar- és Tony-díjra is, és kétszer is megkapta a Golden Globe-díjat.

Habár Hajim Topolt elsősorban a Hegedűs a háztetőn című műből ismeri a világ, a különleges tehetségű művész jelentős alakítást nyújtott az Ervinka és a Szallah Sabati című filmekben is, amelyek az izraeli premierjük idején úttörőnek számítottak a gyorsan növekvő izraeli bevándorló lakosság helyzetének ábrázolásában. Az Ervinka egy egyszerű polgár nehéz helyzetét mutatja be, akinek szembe kell néznie a zsarnoki bürokráciával és a korrupcióval. A Szallah Sabati szatirikus véleményt alkot a bevándorló társadalom útvesztőiről és azokról a kötelékekről, amelyek a különböző nemzetiségű zsidókat összetartják. Mindkét film Haim Topol különleges színészi tehetségét dicséri.

„Az egyik legkiválóbb, legtehetségesebb izraeli színművész volt, aki számos színpadot meghódított Izraelben és a tengerentúlon, megtöltötte jelenlétével a mozivásznakat, és különösen mélyen a szívünkbe hatolt. Nagyon fog hiányozni”– búcsúztatta Jichák Hercog államelnök. búcsúztatta Jichák Hercog államelnök.

„Az Izrael-díjas Haim Topol a szellem és a kultúra embere volt. Arca és mosolya továbbra is elkíséri az izraeli kultúrát, gazdag nyelvi és zenei öröksége örökre az izraeliség legjobb része marad. Fakadjon áldás emlékéből”– emlékezett a Twitteren Jaír Lapid, az ellenzék vezére. 

Néhány éve Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála, amellyel sokáig sikeresen küzdött, továbbra is beszédeket mondott, részt vett alapítványainak munkájában, de később visszavonult a közélettől. (MTI)

Fakadjon áldás emlékéből!

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?