Darvas István

Darvas István a Székesfehérvári Zsidó Hitközség új rabbija

Pénteken délután a Városházán tartott sajtótájékoztató keretében dr. Cser-Palkovics András polgármester mutatta be Darvas Istvánt, Székesfehérvári Zsidó Hitközség új rabbiját. Darvas István a Zsidó Hitközség tanítását, a hitélet fellendítését és a zsidó vallás népszerűsítését tűzte ki célul.

Támogassa hitközségünket: OTP Bank: 11736116-20014397

Sajtótájékoztatón mutatták be a Székesfehérvári Zsidó Hitközség új rabbiját, Darvas Istvánt. Fontos esemény ez a hitközség életében, hiszen Székesfehérváron már közel 70 éve nem volt rabbi. A sajnálatos történelmi események a helyi zsidóságot sem kímélték, a második világháború során elkövetett deportálások megtizedelték a helyi közösséget: 1944 júniusában Hirschler Pál rabbit Auschwitzba deportálták, a várkörúti neológ zsinagógát pedig bombatalálat érte, és 1946-ban elbontották, majd utolsó rabbiját 1956-ban vesztette el a hitközség. A székesfehérvári Önkormányzat 2020-ban döntött úgy, hogy támogatja a Székesfehérvári Zsidó Hitközséget egy új rabbi foglalkoztatásában.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondása szerint a támogatás szándéka a 2020-as auschwitzi kegyeleti látogatáson fogalmazódott meg: „Ami történt, azt nem tudjuk meg nem történtté tenni, de van felelősségünk abban, hogyan tud növekedni lelki és szellemi értelemben egy közösség, hiszen erős közösség nélkül a város egésze sem elképzelhető. Annak külön örülök, hogy István az a személyiség, aki ezt a szolgálatot és hitéletszervező tevékenységet itt végzi. Rövid ismeretségünk alapján megállapíthattam róla, hogy pozitív gondolkodású ember, aki mindig azt nézi, hogyan tudunk előre menni.” – fogalmazott a polgármester.

Kiemelte továbbá, hogy az önkormányzat által nyújtott támogatás kizárólag a működéshez szükséges keretrendszer segítését jelenti: „Sem a közösség mindennapi életébe, sem a hitéletbe nem szóltunk és nem is fogunk beleszólni. A mi támogatásunk arról szól, hogy ennek a közösségnek helye és otthona van Székesfehérváron.”

Darvas István rabbi alá is támasztotta az őt felvezető pozitív gondolatokat. Mint elmondta, nagy elánnal veti bele magát a munkába, és a hitéletszervezői tevékenységbe. Egyik fő célkitűzésének a zsidó és nem-zsidó emberek közötti kapcsolat elmélyítését jelölte meg:

„Az a tapasztalatom nem csak Székesfehérváron, hogy időnként a zsidó közösség elzárkózik attól, hogy a nem-zsidó embereknek megfelelő információkat tudjanak a zsidó életről és közösségről átadni. Az elsődleges feladatunk az lesz, hogy a zsidó hitéletet erősítsük és meg stabilabbá tegyük, de legalább annyira fontosnak tartom azt is, hogy híd szerepet tudjunk betölteni Székesfehérváron belül a zsidó és nem-zsidó közösség között.” – mondta Darvas István rabbi, majd hozzátette, a zsinagógák és az imaházak mindenki számára nyitva állnak, akik kíváncsiak a zsidó vallásra. Előremutató a hitélet fellendülésének szempontjából, hogy a rabbi beszámolója szerint egyre több család és fiatal érdeklődik a vallás iránt.

Darvas István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség rabbija kéthetente a hétvégéken, valamint a zsidó közösség jelentős ünnepein és rendezvényein vesz majd részt. A hitközség programjainak és összejöveteleinek időpontját rendszeresen megtalálhatják a közösségi oldalukon.

Forrás: https://www.okkfehervar.hu/index.php?pg=news_1_18570

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?